Biografie Bram Cox


Bram Cox (1934-1998) werd geboren in Den Bosch als Maria Croonen, en was aanvankelijk werkzaam als tandartsassistente.

Na haar huwelijk in 1956 legde ze zich toe op het maken van poppen. Als autodidact maakte ze een snelle ontwikkeling door, getuige de vele exposities vanaf 1957 in heel Nederland. Positieve recensies in lokale en regionale kranten volgden. Naast poppen van textiel maakte ze ook werk met machinezijde op vilt, minutieus geborduurd. Haar stijl is expressief en intuïtief.


Haar werk werd onder andere in het kader van de toenmalige regeling voor kunstenaars, de “contraprestatieregeling”, veelvuldig aangekocht door de Gemeente Eindhoven. Daarnaast verkocht Bram veel van haar poppen rechtstreeks aan particulieren, waarbij ze streefde naar betaalbaarheid voor een brede groep belangstellenden. Ze heeft meer dan duizend poppen gemaakt, geëxposeerd en verkocht. Lange tijd werkte ze als docent textiele werkvormen bij het Instituut Pieter Bruegel in Veghel.


Bram was een centrale figuur in de Eindhovense kunstenaarswereld in de jaren ’60 en ‘70. Zo was ze bijvoorbeeld initiator van galerie Grijpstuiver in 1968 en van De Fabriek, een culturele vrijplaats in Eindhoven die nog steeds spraakmakend is. Samen met Frans Coppelmans was ze in 1967 de eerste die in het pas geopende POC-gebouw in Eindhoven een grote expositie mocht inrichten.


Bram werkte vanaf het moment dat ze in 1987 door suikerziekte blind werd, verder als geluidskunstenaar. Ze leerde zichzelf opnemen, musiceren, mixen en monteren. Dit leidde tot enerzijds kant en klare producties op tape en anderzijds tot live gemixte performances. In de regio Eindhoven, maar ook ver daarbuiten, werkte ze met kunstenaars, musici en theatermakers samen aan multimediale projecten. Haar geluidssculpturen, die in de periode 1988 tot 1997 ontstonden, zijn op deze website te beluisteren.


In 1993 maakte Joost Verhey de documentaire “Bram”, over Bram Cox als geluidskunstenaar. Een groot deel van dit door de NCRV uitgezonden filmisch portret is opgenomen tijdens een verblijf in 1992 in Plzeň (Bohemen, Tsjechië), waar Bram met andere kunstenaars gedurende enkele weken werkzaam was. De documentaire werd (beperkt) vertoond in Nederlandse filmhuizen.


Sinds 1978 was Thieu Klijn, (1945-2005), eveneens beeldend kunstenaar, haar partner. Bram was eerder getrouwd met Rob Cox (graficus) en kreeg vier kinderen; Rob (1956), Peter (1958), Esther (1961) en Paul (1962).

Werk van Bram Cox bevindt zich in de collecties van de Gemeente Eindhoven, de Krabbendans, diverse Brabantse artotheken en in particulier bezit. De VPRO zond in de jaren negentig met enige regelmaat audioproducties uit van Bram Cox, o.a. in de programma’s De Avonden, het Paradijs en Borát.


Deze website maakten wij om de audioproducties van Bram toegankelijk te maken voor belangstellenden.


Biografische data:


9 december 1934 Geboren als Maria C. W. Th. Croonen in Den Bosch

jaren vijftig lid van Kunstenaarsvereniging De Tolbrug, Den Bosch

2 mei 1956 trouwt met Robert August Cox

vanaf 1956 eerste exposities in Brabant

13 november 1956 geboorte van zoon Rob (Robert Willem)

24 september 1958 geboorte van zoon Peter

1959 grote tentoonstelling in Aarle-Rixtel

7 januari 1961 geboorte van dochter Esther

1961 scheiding van Rob Cox

vanaf 1959 deelname aan jaarlijkse kunstmarkten in Brabant

19 juli 1962 geboorte van zoon Paul

1963 Gemeente Geldrop koopt pop aan (waarzegster)

19 april1968 opening Galerie Grijpstuiver

december 1968 wandkleed Bram Cox verwijderd van expositie in Weert

vanaf 1967 geeft les in textiele werkvormen bij Instituut Pieter Bruegel te Veghel

1972 Drie poppen van Bram aan Prinses Beatrix aangeboden

1974 Samenwonen met Thieu Klijn

1978 Expositie in Hoogeveen

1984 Twee aankopen door Gemeente Eindhoven

1984 solotentoonstelling in Hilversum

1987 Als gevolg van suikerziekte wordt Bram in korte tijd blind

vanaf 1988 Audioproducties en geluidsperformances, solo en in samenwerking met o.a. Dick Verdult.

1990 en later Neemt deel aan Instituut voor Betaalbare Waanzin met o.a. Oscar Langenhoff, Toon Prüst, Remko Scha.

21 oktober 1993 Première documentaire “Bram” van Joost Verhey, roulement in filmhuizen te Utrecht en Eindhoven

februari 1994 Uitzending van “Bram” in NCRV Dokument

1997 Soundtrack voor de korte film Stadsgeest van de Orthodogs

1996 en 1997 Samenwerking met trompettist/bassist Martin S.Past

27 oktober 1998 Overleden te Eindhoven

december 1999 Streekmuseum De Acht Zaligheden, Eersel toont kerstgroep die Bram in de jaren ’60 in opdracht vervaardigde voor de Judas Taddeuskerk in Eindhoven.

November 2005 Overlijden Thieu Klijn

19 april 2008 vertoning “Bram” op festival Ladyland, Eindhoven


Bram Cox over haar werk:


“(...) voorbeelden van wat ik desgevraagd zie als de producten van een aantal hoogstpersoonlijke obsessies, een veelbewogen leven en de tyrannieke aandrang van een overvolle verbeelding; (als ik er meer over wist te zeggen was ik dichter geworden); het werk wordt geacht voor zichzelf te spreken...”

1978, over haar textielobjecten en poppen


“Ik leef altijd met de kunst, dat is heel wat anders dan met mensen...”

1979, interview in Helmonds Dagblad


“Mijn standpunt is eenvoudig. ’t Leven genieten en anderen laten genieten. Je verwonderen en anderen laten verwonderen. Nieuwsgierig zijn en leergierig, net als kinderen. In de kunst mag alles, hoeft niets en je hoeft je niet te verantwoorden, in tegenstelling van wat je altijd van buitenaf wordt gevraagd.”

“Textiel heeft voor mij een bijzondere waarde omdat het behalve visuele aspecten ook voelbaar belangrijk is. Ik kan me er behoorlijk in uitdrukken. Er zijn voor mij nog veel aspecten te ontdekken en ik vind dat die door mij onderzocht kunnen en moeten worden.”

Citaten uit gevonden aantekeningen.